Prehrana bogata fruktozom može naškoditi jetri


Prehrana bogata fruktozom može naškoditi jetri

Američko istraživanje provedeno na gotovo 250 ispitanika pokazalo je da pretile osobe s dijabetesom tipa 2 koje konzumiraju veće količine fruktoze (voćnog šećera), mogu imati povišene razine mokraćne (urične) kiseline te smanjenu mogućnost pohrane energije u jetri.

Povišene razine mokraćne kiseline ili hiperuricemija, povezane su s nižim razinama adenozin trifosfata (ATP) u jetri, koji je zadužen za prijenos energije između stanica, što u konačnici može narušiti energetsku ravnotežu u jetri.

Dok niže razine ATP-a u jetri mogu rezultirati oštećenjem jetre u osoba s metaboličkim stanjem znanim kao nealkoholna masna bolest jetre te u osoba koje su izložene većem riziku od navedenog stanja.

Inače u SAD-u je u proteklih deset godina zabilježen dramatičan porast pretilih osoba, oboljelih od dijabetesa tipa 2 te osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre izrazito je česta metabolička bolest jetre, koju karakterizira nakupljanje masti u jetri, što rezultira razvitkom masne jetre ili steatoze, dok kombinacija masne jetre i upale (tzv. steatohepatitis) može progredirati u jetrenu cirozu.

Izvor:
Hepatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.