Prehrana bogata ugljikohidratima povezana s rizikom od raka dojke


Prehrana bogata ugljikohidratima povezana s rizikom od raka dojke

Nova studija provedena na gotovo 335.000 žena pokazala je da su žene starije životne dobi koje jedu velike količine škrobastih ugljikohidrata izložene većem riziku od razvoja ne tako čestog, no smrtonosnijeg raka dojke.

Naime otkrivena je veza između visokog glikemijskog opterećenja i raka dojke koji je negativan na estrogenski receptor (ER-).

Visoko glikemijsko opterećenje karakterizira prehranu koja uzrokuje brzo povišenje razine šećera u krvi. Obično su za brzo povišenje šećera u krvi odgovorne obrađene namirnice od bijelog brašna te krumpir i slatkiši. Jednako tako, i konzumiranje slatkog voća može brzo povisiti razinu šećera u krvi, no budući da voće nije bogato kalorijama, one toliko ne doprinosi glikemijskom opterećenju.

Karcinomi dojke koji su negativni na estrogenski receptor (ER-) čine oko 25 posto svih karcinoma dojke i obično imaju lošiju prognozu nego karcinomi dojke koji su pozitivni na estrogenski receptor (ER+) jer brže rastu te nisu osjetljivi na hormonski temeljenu terapiju raka dojke.

Rezultati studije pokazali su da žene koje konzumiraju hranu s visokim glikemijskim opterećenjem imaju za 36 posto veći rizik od razvoja raka dojke koji je negativan na estrogenski receptor (ER-), u usporedbi s ženama koje konzumiraju hranu s niskim glikemijskim opterećenjem.

Općenito gledajući, konzumiranje hrane s visokim glikemijskim opterećenjem nije osobito zdravo, obzirom da je ono povezano s povećanim lučenjem inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi. Inače, povišene razine hormona inzulina povezane su s određenim karcinomima.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.