Prehrana bogata vlaknima i vitamin B3 smanjuju rizik od raka debelog crijeva


Prehrana bogata vlaknima i vitamin B3 smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Prethodna istraživanja pokazala su da prehrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od upale i raka debelog crijeva, no novo istraživanje pokazalo je da i vitamin B3 (niacin), također može smanjiti rizik od navedenih stanja.

Naime, laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su miševi kojima nedostaje receptor Gpr109a skloniji razvoju upale i raka debelog crijeva, no ukoliko se njima da niacin, dolazi do protupalnog odgovora njihovih imunosnih stanica.

Svakako treba spomenuti da i prehrana bogata vlaknima može izazvati isti učinak. Naime, probava vlakana dovodi do nastanka butirata, koji aktivira Gpr109a receptor imunosnih stanica u crijevu, čija aktivacija dovodi do protuupalnog odgovora. Jednako tako, butirat potiče epitelne stanice debelog crijeva da proizvode citokine, topljive proteine koji pomažu u zacijeljivanju rana.

Navedeni proces je bitan kada je u pitanju ozdravljenje od upalnih bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Prema mišljenju stručnjaka jako visoke doze niacina mogle bi se koristiti za liječenje i/ili prevenciju ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti, raka debelog crijeva i obiteljske adenomatozne polipoze.

Inače, poznato je da prakticiranje prehrane bogate vlaknima smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i astme.

Izvor:
Immunity

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.