Prekomjerni plač dojenčeta može ukazivati na kasnije probleme u ponašanju


Prekomjerni plač dojenčeta može ukazivati na kasnije probleme u ponašanju

Analiza 22 studije pokazala je da je dojenčad koja pretjerano plače i ima probleme s hranjenjem i spavanjem izložena većem riziku od razvoja ozbiljnih problema u ponašanju u djetinjstvu.

Naime pokazalo se da svako peto dojenče ima simptome koji mogu ukazivati na kasniji razvoj poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Također osim ADHD-a postoji povećan rizik i od razvoja anksioznosti, depresije te agresivnog ponašanja.

Znanstvenici ističu da je plakanje dojenčadi normalna pojava, no ukoliko se radi o prekomjernom plakanju djeteta starijeg od 3 mjeseca koje nije povezano s dojenačkim kolikama te ako uz prekomjerno plakanje, dijete ima i probleme s hranjenjem i spavanjem, tada treba obratiti pozornost kako bi se spriječili eventualni problemi u djetinjstvu.

No isto tako upozoravaju da su potrebna dodatna istraživanja te da roditelji ne bi trebali biti pretjerano zabrinuti zbog rezultata ove analize.

Dojenačke kolike (grčevi) napadi su plača i razdražljivosti u dojenčeta, obično u isto doba dana ili noći te traju satima bez očitog razloga. Javljaju se između 2. tjedna i 4. mjeseca života.

Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhanosti i proširenja abdomena.

Izvor:
Archives of Disease in Childhood

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.