Prekomjerni unos folne kiseline i vitamina B12 u trudnoći povezan s rizikom od autizma


Prekomjerni unos folne kiseline i vitamina B12 u trudnoći povezan s rizikom od autizma

Poznato je da trudnice trebaju unositi odgovarajuće količine folne kiseline (vitamin B9) putem prehrane ili vitaminskih dodataka kako bi zaštitile svoju djecu od razvoja malformacija mozga i leđne moždine, no nova studija je pokazala da prekomjerni unos folne kiseline i vitamina B12 može kod djeteta povećati rizik od razvoja poremećaja autističnog spektra.

Trudnice koje su imale povišenu razinu folne kiseline u krvi imale su dva puta veću vjerojatnost da će roditi dijete s autizmom nego majke s normalnom razinom folne kiseline u krvi. Previsoke razine vitamina B12 povećavale su rizik od autizma kod djeteta za tri puta.

Najveći rizik od autizma kod djeteta, i to čak 17 puta veći, uočen je u trudnica koje su istovremeno uzimale prekomjerne količine folne kiseline i vitamina B12.

Stoga je izuzetno bitno da žene tijekom trudnoće uzimaju optimalne doze folne kiseline i vitamina B12 kako bi zaštitile svoju djecu od poremećaja autističnog spektra. Svakako se preporuča razgovor s ginekologom o prehrani i uzimanju vitaminskih dodataka.

Izvor:
International Meeting for Autism Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.