Prekretnica u liječenju atopijskog dermatitisa


Prekretnica u liječenju atopijskog dermatitisa

Izgleda da dobre bakterije koje obitavaju na našoj koži mogu pomoći u liječenju atopijskog dermatitisa, ukazuje nova studija. Ovi rezultati dodatno naglašavaju važnost dobrih bakterija koje obitavaju na našoj koži te u našem probavnom sustavu, za naše zdravlje. 

U ovom istraživanju, živa bakterija Roseomonas mucosa, koja normalno obitava na našoj koži, uzeta je s kože zdravih osoba te nanesena na kožu osoba s atopijskim dermatitisom.

Nakon nekoliko tjedana, došlo je do ublažavanja kliničke slike atopijskog dermatitisa, tako da neki pacijenti više nisu trebali kortikosteroidne kreme za ublažavanje svojeg stanja. Valja istaknuti da u pacijenata u kojih je primjenjena ova nova metoda liječenja atopijskog dermatitisa nisu uočene nikakve komplikacije liječenja.

Sveukupno gledajući, 6 od 10 odraslih pacijenata i 4 od 5-ero djece, imalo je do kraja istraživanja poboljšanje simptoma ekcema za više od 50 posto.

Smatra se da ova nova metoda liječenja ekcema ima potencijal da jednog dana postane standardna terapija za milijune oboljelih od atopijskog dermatitisa.

Također, treba spomenuti da se pokazalo da kemijski spojevi znani kao parabeni koji se često nalaze u proizvodima za njegu kože, mogu inhibirati rast bakterije Roseomonas mucosa, što ukazuje da ti proizvodi mogu ometati obranu kože od atopijskog dermatitisa.

Izvor:
JCI Insight

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.