Premalo soli u prehrani može predstavljat problem za pacijente sa zatajivanjem srca


Premalo soli u prehrani može predstavljat problem za pacijente sa zatajivanjem srca

Rezultati analize devet studija ukazuju da bi konzumacija premale količine soli mogla biti štetna za pacijente sa zatajivanjem srca. Inače, liječnici trenutno preporučuju dijetu s niskim udjelom natrija za snižavanje krvnog tlaka i izbjegavanje nakupljanja tekućine i oticanja, što mogu biti uobičajeni simptomi zatajivanja srca. Stanje se razvija kada srčani mišić postane preslab da učinkovito pumpa krv u ostatak tijela.

Naime, analiza je otkrila da ograničavanje unosa natrija hranom ispod standardno preporučenog maksimuma od oko 2,3 grama dnevno nije donijelo dodatne koristi, no također može povećati rizik od smrti.

Ograničenje natrija još uvijek je način da se pomogne u upravljanju zatajenjem srca, no količina ograničenja je predmet rasprave, ističu stručnjaci.

Smatra se da ova studija pokazuje da bi fokus trebao biti na uspostavljanju sigurne razine konzumacije natrija, umjesto pretjeranog ograničavanja natrija.

Svakom pacijentu sa zatajivanjem srca obično se kaže da izbaci sol iz svoje prehrane. No nova istraživanja sugeriraju da smanjenje previše soli može imati negativan učinak.

Izvor:
American College of Cardiology's annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.