Preskakanje doručka može povećati rizik za dijabetes


Preskakanje doručka može povećati rizik za dijabetes

Rezultati nove studije pokazali su da su žene s prekomjernom tjelesnom težinom koje preskaču doručak izložene većem riziku od razvoja dijabetesa.

Naime, usljed preskakanja doručka, dolazi do razvoja inzulinske rezistencije, stanja kod kojega su za normalnu razinu šećera u krvi potrebne veće količine inzulina nego što je uobičajeno.

Ukoliko je inzulinska rezistencija kronična, tada predstavlja čimbenik rizika za dijabetes.

Jednako tako, i prekomjerna tjelesna težina je čimbenik rizika za dijabetes.

Treba reći da ova studija ukazuje na vezu između preskakanja doručka i pojave povišene razine inzulina, te da su potrebna dodatna istraživanja na većem broju ispitanika kako bi se potvrdili njeni reuzultati.

Za smanjivanje rizika od dijabetesa važno je kontrolirati tjelesnu težinu, krvni tlak i kolesterol, te biti tjelesno aktivan.

"

Inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija je stanje u kojem su stanice organizma, tj. ciljna tkiva manje osjetljiva na metaboličke učinke hormona inzulina.

Što dovodi do pojačanog lučenja hormona inzulina od strane gušterače kako bi se održao normalan metabolizam glukoze. No stupanj inzulinske rezistencije s vremenom raste i kompenzatorna hiperinzulinemija ne može više održavati normalan metabolizam ugljikohidrata.

Kako razina inzulina s vremenom pada, tako dolazi i do poremećaja u metabolizmu masti i bjelančevina te do pojave dijabetesa tipa 2.

Također, treba istaknuti da inzulinska rezistencija može povećati rizik i od srčane bolesti.

"

Izvor:
Endocrine Society annual meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.