Prestanak pušenja dobar za bolesnike koji su pretrpjeli teži srčani udar


Prestanak pušenja dobar za bolesnike koji su pretrpjeli teži srčani udar

Nova studija provedena na 2.231 bolesnikom s disfunkcijom lijevog ventrikula pokazala je da bolesnici koji su prestali pušiti u roku od šest mjeseci od njihova srčanog udara imaju manji rizik da će umrijeti u roku od pet godina ili da će ponovno doživjeti srčani udar nego bolesnici koji su nastavili pušit.

Od svih bolesnika u studiji, njih 463 su bili pušači u trenutku kada su doživjeli srčani udar. 15 posto bolesnika koji su prekinuli s pušenjem u roku od šest mjeseci umrlo je ili pretrpilo još jedan srčani udar do kraja studije, u uspordbi s 23 posto bolesnika koji nisu prekinuli s pušenjem.

Kada su se u obzir uzeli i drugi čimbenici rizika - uključujući dob, povijest bolesti i tjelesnu težinu - prestanak pušenja bio je povezan s 40 posto manjim rizikom od smrti u odnosu na nastavak pušenja.

Isto tako pokazalo se da bolesnici koji su prekinuli s pušenjem imaju oko 30 posto manji rizik od smrti, ponovnog srčanog udara ili hospitalizacije zbog zatajivanja srca.

Neke prethodne studije pokazale su da savjetovanje o prestanku pušenja koje započme u bolnici, a nastavi se nakon otpusta iz bolnice, može koristiti bolesnicima koji su pretrpjeli srčani udar.

Bolesnici koji su hospitalizirani u bolnicama koje ne nude takva savjetovanja trebaju razgovarati o prestanku pušenja sa svojim kardiologom ili liječnikom primarne zdravstvene zaštite.

Izvor:
American Journal of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.