Pretile osobe imaju veću šansu da će preživjeti sepsu


Pretile osobe imaju veću šansu da će preživjeti sepsu

Nova studija provedena u SAD-u pokazala je da pretile osobe starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da će preživjeti sepsu, po život opasnu sistemsku infekciju, nego osobe koje imaju normalnu tjelesnu težinu.

Rezultati su iznenađujući, obzirom da se pretilost često povezuje s lošijim, a ne boljim, zdravstvenim ishodom.

Ova studija pokazuje da pretili pacijenti koji imaju sepsu, zapravo imaju nižu stopu smrtnosti i slične funkcionalne ishode kao pacijenti normalne tjelesne težine.

Naravno, ova studija ne dokazuje da je pretilost odgovorna za povećanu stopu preživljavanja, već samo ukazuje na vezu između pretilosti i manjeg rizika od smrti.

Inače, učestalost sepse se udvostručila u posljednjih 15 godina. Polovica pacijenata hospitaliziranih zbog teške sepse umire unutar godine dana od pojave sepse. Također, mnogi preživjeli zahtijevaju ostanak u rehabilitacijskim centrima.

Sepsa, teška sepsa i septični šok su upalna stanja koja nastaju zbog sistemske bakterijske infekcije. U teškoj sepsi i septičnom šoku dolazi do kritičnog smanjenja tkivne perfuzije. Najčešći uzročnici su gram–negativni organizmi, stafilokoki i meningokoki.

Simptomi često započinju zimicom, tresavicom i povišenom temperaturom a uključuju hipotenziju, oliguriju i smetenost. Može nastupiti akutno zatajenje više organa, uključujući pluća, bubrege i jetru. Liječi se obilnom nadoknadom tekućine, antibioticima, potpornim mjerama a ponekad intenzivnom kontrolom glukoze u krvi te kortikosteroidima i aktiviranim proteinom C.

Izvor:
Critical Care Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.