Pretile osobe izložene većem riziku od raka debelog crijeva


Pretile osobe izložene većem riziku od raka debelog crijeva

Rezultati nizozemskog istraživanja provedenog na više od 120.000 ispitanika u dobi od 55 do 69 godina pokazali su da su osobe koje imaju suvišne kilograme, posebice oko struka, izložene većem riziku od razvoja raka debelog crijeva.

Tako se pokazalo da muškarci koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili imaju 25 posto veći rizik od raka debelog crijeva te ukoliko uz suvišne kilograme imaju i veći trbuh tada rizik od raka debelog crijeva raste na 63 posto.

Zanimljivo je da je kod žena jedino veći opseg u struku povezan s većim rizikom od raka debelog crijeva u žena koje su tjelesno aktivne manje od 30 minuta dnevno. Naime žene koje nose konfekcijski broj 44 ili veći te nisu tjelesno aktivne imaju 83 posto veći rizik od raka debelog crijeva.

Čimbenici rizika za rak debelog crijeva su starija životna dob, kolitis ili Crohnova bolest, obiteljska anamneza raka debelog crijeva i pušenje.

Neke studije također povezuju i prehranu bogatu životinjskim mastima, s malo voća, povrća i vlakana, s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

Izvor:
American Journal of Epidemiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.