Pretili bolesnici s rakom debelog crijeva imaju lošiju prognozu


Pretili bolesnici s rakom debelog crijeva imaju lošiju prognozu

Američko istraživanje provedeno na 4.381 ispitaniku pokazalo je da bolesnici s dijagnosticiranim rakom debelog crijeva kod kojih je pretilost umjereno ili jače izražena imaju lošiju prognozu tijekom liječenja bolesti.

Prethodne studije pokazale su da pretilost utječe na rizik od razvoja raka debelog crijeva, a ova studija otišla je jedan korak dalje, rekao je autor studije dr. Frank A. Sinicrope, profesor medicine i onkologije na Klinici Mayo u Rochesteru, Minn. "Sada znamo da ako ste pretili, postoji veći rizik od ponovne pojave raka ili smrti za bolesnike kod kojih je ustanovljen rak debelog crijeva" rekao je dr. Sinicrope.

Na temelju indeksa tjelesne mase (ITM), istraživači su utvrdili da je oko 20 posto bolesnika bilo pretilo (ITM iznad 30). Među tom skupinom bolesnika, oko sedam od deset bolesnika bilo je klasificirano kao umjereno pretili (ITM između 30 i 34,9), dok je nešto više od jedne četvrtine njih bilo jako pretilo (ITM 35 i više). Oko 37 posto bolesnika imalo je normalnu tjelesnu težinu (ITM od 20 do 24,9).

Prateći preživjele od raka u prosjeku osam godina dr. Sinicrope i njegovi suradnici primijetili su da se kod 36 posto bolesnika rak debelog crijeva ponovno pojavio, dok je 42 posto bolesnika umrlo.

American Cancer Society procjenjuje da je prošle godine kod 106.000 Amerikanaca dijagnosticiran rak debelog crijeva, dok je gotovo 50.000 muškaraca i žena umrlo od te bolesti.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.