Pretilost i hipertenzija mogu uzrokovati iznenadni srčani zastoj u mlađih osoba


Pretilost i hipertenzija mogu uzrokovati iznenadni srčani zastoj u mlađih osoba

Izgleda da pretilost i povišeni krvni tlak mogu imati znatno veću ulogu u iznenadnom srčanom zastoju kod mladih osoba nego što se ranije mislilo, ukazuje nova studija. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu probira spomenutih čimbenika rizika u osoba mlađe životne dobi. Dodatna korist od spomenutog probira bilo bi i smanjenje učestalosti kardiovaskularne bolesti u odrasloj dobi.

Ovo istraživanje je analiziralo gotovo 3.800 smrtnih slučajeva usljed iznenadnog srčanog zastoja u osoba u dobi od 5 do 34 godine. Pokazalo se da su u spomenutim slučajevima preminuli imali gotovo 60 posto čimbenika rizika za srčanu bolest kao što su pretilost, povišeni krvni tlak, povišeni kolesteroldijabetes i pušenje.

Za razliku od srčanog udara koji je posljedica smanjenja ili potpunog izostanka opskrbe srca krvlju i kisikom, srčani zastoj se javlja usljed poremećene električne aktivnosti srca. Iznenadni zastoj srca u odraslih osoba je u prvom redu posljedica kardiološke bolesti. Velikim dijelom predstavlja prvu manifestaciju te bolesti. U druge uzroke spadaju cirkulacijski šok zbog drugih razloga, zakazivanje disanja i metabolički otkloni, uključujući predoziranje lijekovima.

Iznenadni srčani zastoj se pojavljuje s malo ili bez znakova upozorenja i obično uzrokuje neposrednu smrt. Znakovi i simptomi upozorenja uključuju kombinaciju boli i pritiska u prsima, zaduhu (otežano disanje), palpitaciju (lupanje, preskakivanje, zastajkivanje ili treperenje) srca, te senzacije slične gripi (kao što su mučnina, bol u leđima i/ili trbuhu). Bol u prsima je najčešći simptom kod muškaraca, dok je zaduha najčešća u žena.

Spomenute znakove upozorenja ne bi trebalo zanemariti, posebice ukoliko imate neki od čimbenika rizika za srčanu bolest kao što su povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, dijabetes, pozitivnu obiteljsku povijest srčane bolesti ili neku drugu srčanu bolest.

Izvor:
Circulation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.