Pretilost povezana s akutnim pankreatitisom


Pretilost povezana s akutnim pankreatitisom

Izgleda da pretilost nije samo povezana s kroničnim bolestima poput dijabetesa, nego i sa iznenadnom bolešću kao što je akutni pankreatitis (upala gušterače), ukazuje nova studija provedena u SAD-u.

Naime, tijekom istraživanja je otkriveno da se masnoća u trbuhu naglo razgrađuje tijekom akutnog pankreatitisa, ali ne i tijekom divertikulitisa, usprkos upali. 

Brzu razgradnja masti koja se javlja kod pankreatitisa pokreće enzim gušterače zvan PNLIP. Ovaj enzim može formirati masne kiseline zbog kojih zakazuju vitalni tjelesni sustavi poput cirkulacije, funkcije bubrega i pluća. Smatra se da je ovo multisustavno zatajenje mnogo češće kod akutnog pankreatitisa nego kod divertikulitisa.

Zanimljivo je da je ovo istraživanje također utvrdilo da nezasićene masti, poput oleinske kiseline sadržane u maslinovom ulju, zapravo povećavaju rizik od zatajenja organa. Istodobno, PNLIP, enzim u gušterači koji razgrađuje pohranjenu masnoću u masnim stanicama nije bio u izobilju u stanicama specijaliziranim za skladištenje masti.

Smatra se da se inhibiranjem PNLIP-a možda može spriječiti teški pankreatitis i izbjeći produljena hospitalizacija te sačuvati život ugroženih pacijenata. 

Izvor:
Journal of Clinical Investigation

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.