Pretilost u djetinjstvu može biti čimbenik rizika za sve vrste dijabetesa u odrasloj dobi


Pretilost u djetinjstvu može biti čimbenik rizika za sve vrste dijabetesa u odrasloj dobi

Pretilost djece povezana je s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa u odrasloj dobi, kako autoimunih oblika dijabetesa tako i različitih oblika dijabetesa tipa 2, izvješćuje nova studija. Rizik od razvoja inzulinski najrezistentnijeg oblika dijabetesa je, primjerice, tri puta veći u djece s pretilošću.

Dijabetes pogađa oko sedam posto odrasle populacije i jedna je od brzorastućih bolesti u svijetu. Tradicionalno se dijeli u dvije podskupine - dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 - no istraživanja sugeriraju da je to pojednostavljena podjela.

Inače, 2018. je švedska studija identificirala pet podskupina dijabetesa u odrasloj dobi, koje karakteriziraju autoimunost, ozbiljan nedostatak inzulina, ozbiljna inzulinska rezistencija, prekomjerna tjelesna težina i starija dob.

Rezultati ove studije pokazali su da je prekomjerna tjelesna težina/pretilost u djetinjstvu povezana sa 62 posto većim rizikom od autoimunog dijabetesa, udvostručenjem rizika od dijabetesa obilježenog nedostatkom inzulina, gotovo utrostručenjem rizika od oblika dijabetesa koji je najotporniji na inzulin i sedam puta većim rizikom od oblika dijabetesa primarno obilježenog prekomjernom tjelesnom težinom.

Izvor:
Diabetologia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.