Pretilost u srednjoj životnoj dobi povezana s bržim slabljenjem mentalnih sposobnosti


Pretilost u srednjoj životnoj dobi povezana s bržim slabljenjem mentalnih sposobnosti

Prema rezultatima studije koja je provedena u Francuskoj na više od 6.400 ispitanika u dobi od 39 do 63 godine, u pretilih osoba koje imaju povišeni krvni tlak i druge zdravstvene tegobe koje su povezane sa srčanom bolesti i dijabetesom, dolazi do bržeg slabljenja njihovih mentalnih sposobnosti.

Poznato je da pretilost nije dobra po zdravlje i da je povezana s većim rizikom od prijevremene smrti i kroničnih bolesti.

Imate li povišeni krvni tlak, kolesterol ili šećer u krvi, ili uzimate lijekove kako bi kontrolirali neko od navedenih stanja, a uz to ste pretili, trebali bi posumnjati na metabolički sindrom, koji je preteča srčane bolesti i dijabetesa.

Ovo istraživanje pokazalo je da u pretilih osoba dolazi do bržeg slabljenja mentalnih sposobnosti nego u osoba koje nisu pretile. No najbrži pad mentalnih sposobnosti uočen je u osoba s metaboličkim sindromom. Naime u njih je pad bio 22,5 posto brži nego u osoba koje nisu bile pretile te nisu imale metabolički sindrom.

Stoga se može zaključiti da preduzimanje mjera za sprječavanje srčanog i moždanog udara u srednoj životnoj dobi poput kontrole tjelesne težine, krvnog tlaka, kolesterola i dijabetesa, ne samo da je dobro za srce, nego i za mozak.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.