Primjena antibiotika kod djece povezana s rizikom od razvoja upalne bolesti crijeva


Primjena antibiotika kod djece povezana s rizikom od razvoja upalne bolesti crijeva

Istraživanje provedeno u Kanadi pokazalo je da je dojenčad koja je u prvoj godini života dobiva antibiotike zbog upale srednjeg uha i drugih infekcija izložena većem riziku od razvoja upalne bolesti crijeva u djetinjstvu.

Naime pokazalo se da su djeca koja su u prvoj godini života dobivala antibiotike imala tri puta veći rizik od razvoja upalne bolesti crijeva nego djeca koja nisu dobivala antibiotike u prvoj godini života.

No rezultati istraživanja ne ukazuju da primjena antibiotika u ranom djetinjstvu uzrokuje upalnu bolest crijeva, ali podupire teoriju da čimbenici koji u djetinjstvu mogu narušiti ravnotežu između "dobrih" i "loših" bakterija mogu doprinijeti razvoju upalne bolesti crijeva.

Naziv upalna bolest crijeva uvriježeni je naziv za idopatsku kroničnu upalu probavnog sustava koja se prema tradicionalnoj podjeli odnosi na Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, a prema novijem poimanju pridodana su još dva nova oblika: nedeterminirani kolitis i pouchitis.

Crohnova bolest je kronična upalna bolest probavnog sustava nepoznate etiologije, karakterizirana brojnim remisijama i recidivima tijekom kojih upalni proces zahvaća cijelu stijenku probavne cijevi.

Ulcerozni kolitis je kronična upala nepoznate etiologije ograničena na sluznicu debelog crijeva. Proširenost upalnog procesa u kolonu varira, rektum je zahvaćen gotovo redovito, a širenje bolesti na proksimalne dijelove crijeva je individualno.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.