Primjena fluorokinolona povezana s ozbiljnim oštećenjem živaca


Primjena fluorokinolona povezana s ozbiljnim oštećenjem živaca

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) ponovno upozorava da primjena popularnih antibiotika, fluorokinolona, može uzrokovati naglo, ozbiljno i potencijalno trajno oštećenje živaca znano kao periferna neuropatija.

Inače, fluorokinoloni se ubrajaju među najčešće propisivane antibiotike koji se koriste za liječenje raznih bakterijskih infekcija poput infekcija respiratornog i urinarnog trakta.

U fluorokinolone se ubrajaju sljedeći antibiotici - ciprofloksacin, levofloksacin, norfloksacin, moksifloksacin, gemifloksacin i ofloksacin.

Kod periferne neuropatije dolazi do oštećenja živaca koje provode signale iz mozga i leđne moždine, te ostatka tijela. Simptomi ovise o tome koji je živac zahvaćen. Obično se javljaju simptomi na rukama i nogama poput ukočenosti, trnaca, pečenja, žarenja i dr.

Periferna neuropatija može zahvatiti jedan živac - mononeuropatija, više od dva živca u odvojenim područjima - multipla mononeuropatija, ili više živaca istodobno - polineuropatija.

Periferna neuropatija je navedena kao nuspojava primjene fluorokinolona 2004. godine. Ovim novim upozorenjem FDA zahtjeva da proizvođači navedenih lijekova na pakovanjima i u uputama, još bolje istaknu mogućnost rizika od teške periferne neuropatije.

Simptomi periferne neuropatije obično počnu brzo, u roku od nekoliko dana od početka uzimanja fluorokinolona. Simptomi oštećenja živca mogu trajati mjesecima ili biti čak i trajni, unatoč prekidu uzimanja lijeka.

Izgleda da rizik od periferne neuropatije postoji samo za osobe koje navedene lijekove uzimaju na usta ili ih dobivaju putem injekcija.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.