Primjena određenih antidepresiva povezana s razvojem očne mrene


Primjena određenih antidepresiva povezana s razvojem očne mrene

Kanadska studija koja je uspoređivala podatke 19.000 ispitanika starijih od 65 godina koji su uzimali antidepresive s podacima 190.000 njihovih vršnjaka koji nisu uzimali antidepresive pokazala je da primjena određenih antidepresiva povećava rizik za razvoj očne mrene (katarakta).

Najveći rizik za razvoj očne mrene zapažen je kod primjene fluvoksamina (39 posto), venlafaksina (33 posto) i paroksetina (23 posto).

Isto tako znanstvenici su zapazili da je rizik od razvoja očne mrene povezan s trenutnom, a ne prijašnjom primjenom antidepresiva.

Očna mrena (katarakta) je zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida. Naziv dolazi od grčke riječi katarasso koja znači vodopad jer je zjenično područje u mreni bijelo kao vodopad. Bolest najčešće nastaje postupno, kao posljedica starenja (tzv. staračka mrena), te čini oko 90% svih mrena. Obično se javlja iza 60. godine života. Smatra se kako mrena nastaje zbog poremećaja metabolizma leće. Neki od simptoma su zamagljen vid, bljeđe boje, lošiji vid noću i dr. Najčešće se liječi operativnim zahvatom.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.