Prisutnost gljivica u tumorima može dovesti do lošijih ishoda liječenja karcinoma


Prisutnost gljivica u tumorima može dovesti do lošijih ishoda liječenja karcinoma

Prisutnost nekih gljivičnih vrsta u tumorima može biti prediktor lošijeg ishoda liječenja raka, ukazuje nova studija. Rezultati također ukazuju na mogućnost korištenja antifungalnih terapija za poboljšanje konvencionalnih terapija za rak.

Iinače, ideja da virusi i bakterije mogu potaknuti ili ubrzati razvoj raka dobro je poznata. Međutim, malo se zna o ulozi gljivica povezanih s rakom; koje, poput bakterija i virusa, koloniziraju crijeva, pluća, kožu i druga barijerna tkiva, djeluju na imunološki sustav i ponekad uzrokuju bolest.

Analiza je otkrila da je DNK određenih gljivičnih vrsta relativno obilan u nekim vrstama tumora. Ove vrste uključuju, kod gastrointestinalnih tumora (rak želuca i rak debelog crijeva), Candidu tropicalis i Candidu albicans, koja uzrokuje soor i gljivične infekcije; kod raka pluća, vrste roda Blastomyces; a kod raka dojke vrste roda Malassezia.

Rezultati, prema znanstvenicima, sugeriraju da bi se visoke razine određenih gljivica u biopsijama tumora jednog dana mogle koristiti kao biomarkeri, ukazujući, na primjer, na veći rizik od metastaza - što bi zauzvrat moglo dovesti do izbora učinkovitijeg liječenja.

Izvor:
Cell

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.