Probir za rak prostate pomoću PSA testa neučinkovit u otkrivanju agresivnih karcinoma prostate


Probir za rak prostate pomoću PSA testa neučinkovit u otkrivanju agresivnih karcinoma prostate

Znanstvenici s University of Bristol i University of Oxford utvrdili su da prostata specifični antigen (PSA) test koji se između ostalog koristi i za probir raka prostate, može uspješno otkriti samo karcinome prostate niskog stupnja, no ne i neke agresivne i smrtonosne karcinome prostate. Stoga znanstvenici ukazuju na potrebu za preciznijim dijagnostičkim metodama za dijagnozu agresivnih karcinoma prostate.

Za karcinome prostate koji su agresivni i smrtonosni izuzetno je važno da budu dijagnosticirani što ranije te da se s liječenjem započne što je ranije moguće, kako bi uspjeh liječenja bi što bolji.

Godišnji broj slučajeva raka prostate i smrtnih slučajeva usljed njega, u Velikoj Britaniji iznosi 47.000 i 11.000, a u SAD-u 165.000 i 29.000.

Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno oko 400.000 muškaraca, u dobi od 50 do 69 godina. Valja istaknuti da će se barem još pet godina pratiti sudionici istraživanja, kako bi se vidjelo postoji li dugoročna korist za smanjenje smrtnosti od raka prostate.

Izvor:
JAMA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.