Problemi sa spavanjem povezani s inkontinencijom i erekcijskom disfunkcijom


Problemi sa spavanjem povezani s inkontinencijom i erekcijskom disfunkcijom

Rezultati dviju studija pokazali su da problemi sa spavanjem mogu biti povezani s inkontinencijom i erekcijskom disfunkcijom. Tako je prva studija otkrila vezu između opstrukcijske sleep apneje i erekcijske disfunkcije, a druga između nemirnog sna i inkontinencije.

U prvoj studiji provedenoj na 870 muškaraca prosječne dobi od 47,3 godine pokazalo se da su muškarci s erekcijskom disfunkcijom dvostruko češće imali opstrukcijsku sleep apneju nego muškarci koji nisu imali erekcijsku disfunkciju.

Dok je druga studija koja je provedena na 1.610 muškaraca i 2.535 žena pokazala da određeni problemi sa spavanjem, poput kraćeg i nemirnog sna, mogu prethoditi određenim urološkim stanjima poput urinarne inkontinencije (nevoljno ispuštanje mokraće) i nokturije (učestalo mokrenje noću).

Inkontinencija se pokazuje kao manje-više stalno kapanje mokraće ili kao intermitentno, svjesno ili nesvjesno mokrenje. Neke osobe imaju izrazite tenezme (urgencija; nezatomljiva potreba za mokrenjem) bez znakova upozorenja pa ne mogu odgoditi puštanje mokraće dok ne stignu u nužnik. Kapanje nakon mokrenja vrlo je često i vjerojatno predstavlja normalnu varijantu u muškaraca. 

Izvor:
American Urological Association PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.