Progesteron pomaže u smanjivanju rizika od prijevremenog poroda


Progesteron pomaže u smanjivanju rizika od prijevremenog poroda

Analiza pet kliničkih ispitivanja pokazala je da terapija gelom koji sadrži hormon progesteron može smanjiti rizik od prijevremenog poroda, kod žena sa skraćenim cerviksom, za 42 posto. 

Jednako tako pokazalo se da primjena gela koji sadrži progesteron smanjuje stopu smrtnosti te broj hospitalizacija djece čije majke imaju skraćeni cerviks.

Progesteron je prirodni hormon kojeg proizvode jajnici i posteljica, koji se već više od 15 godina primjenjuje kod žena koje su zatrudnile uz pomoć IVF-a da rode u terminu.

Prijevremeno rađanje je vodeći uzrok smrti za novorođenčad, usprkos velikim naporima koji se ulažu da se smanji smrtnost prijevremeno rođene djece. Također prijevremeno rođena djeca su izložena većem riziku od razvoja poteškoća s disanjem, cerebralne paralize, sljepoće, gluhoće i poteškoća s učenjem.

Prema najnovijim znanstvenim spoznajama, trudnice bi između 19. i 24. tjedna gestacije, trebalo rutinski pregledati ultrazvukom da se ustanovi imaju li skraćeni cerviks, kako bi se eventualno mogla primjeniti terapija progesteronom.

Ova analiza dodatno osnažuje tvrdnje iz nekih prijašnjih studija da progesteron pomaže u spriječavanju prijevremenog poroda.

Izvor:
American Journal of Obstetrics and Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.