Promjene na mozgu kod djece s disleksijom mogu nastati prije nego djeca nauče čitati


Promjene na mozgu kod djece s disleksijom mogu nastati prije nego djeca nauče čitati

Istraživanje provedeno na 36 djece u dobi od 5 do 6 godina pokazalo je da se smanjena aktivnost mozga koja je povezana s početkom disleksije razvija prije, a ne nakon što djeca počinju čitati.

Od ranije se zna da djeca i odrasle osobe s dijagnozom disleksije imaju određene promjene u lijevoj hemisferi mozga, no nije bilo jasno jesu li one rezultat disleksije te se javljaju nakon što su uočene poteškoće s čitanjem ili se one već ranije javljaju.

Disleksija je opći pojam za primarni poremećaj čitanja. Disleksija može pogoditi i stvaranje i razumijevanje pisanih riječi, što se pojačava poteškoćama slušnog pamćenja, stvaranja govora te imenovanja ili pronalaženja riječi. Uvijek postoji osnovna slabost izražavanja. 

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da su djeca s disleksijom rođena s određenim promjenama na mozgu ili te promjene na mozgu nastaju unutra prvih nekoliko godina života.

Rano prepoznavanje djece s rizikom za razvoj disleksije pruža priliku za smanjenje kliničkih, psiholoških i društvenih posljedica disleksije te može pomoći u ublažavanju težine disleksije, ističu znanstvenici.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.