Proslavljen Nacionalni dan multiple skleroze


Proslavljen Nacionalni dan multiple skleroze

Savez društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) danas je obilježio Nacionalni dan multiple skleroze, koji se u našoj zemlji slavi 31. godinu za redom. Izložba slika djece oboljelih od multiple skleroze pod nazivom "Snovi za moju obitelj", predstava "Scenom do slike različitosti" djece OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline te "Let za multiplu sklerozu", akcije su kojim se ovaj dan obilježio u Hrvatskoj.

"Savez društava multiple skleroze Hrvatske, kao i svake godine želi obilježiti ovaj dan, raznim akcijama kojima želimo skrenuti pozornost na postojanje osoba oboljelih od ove bolesti s željom da se društvo osvrne na potrebe koje imaju oboljeli", rekla je Danica Eškić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske te dodala kako se oboljeli od multiple skleroze susreću s mnogim teškoćama u Hrvatskoj, a jedna od njih je da nemaju pristup svim lijekovima kojima se kontrolira tijek bolesti.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 3.500 oboljelih od multiple skleroze (MS). Multipla skleroza je upalna autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i kralježničke moždine), koju obilježava propadanje tzv. mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica, koje služe prijenosu podražaja između živčanih stanica.U većine bolesnika simptomi bolesti se javljaju dosta rano, u prosječnoj dobi od 30 godina, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Pravi uzrok bolesti do danas nije poznat, no najprihvaćenija je teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika, kao što su genetska predispozicija, okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva.

Multiplu sklerozu nije lako dijagnosticirati, no rano tretiranje bolesti može spriječiti invalidnost, odnosno nemogućnost hodanja do čega dolazi kod polovice neliječenih bolesnika nakon 15 godina.

Simptomi multiple skleroze su različiti i nepredvidljivi, ovise o tome koji je funkcijski sustav zahvaćen a tijek bolesti je teško predvidjeti. Najčešći simptomi su grčenje, slabost udova i poremećaj hodanja, malaksalost, smetnje ravnoteže, smetnje mokrenja i pražnjenja stolice, bol, tremor, smetnje vida i kognitivni poremećaji.

Izložba crteža "Snovi za moju obitelj"

Kompanija Bayer Schering Pharma i Savez društava multiple skleroze Hrvatske u svibnju su objavili natječaj pod nazivom – "Snovi za moju obitelj". Globalni umjetnički natječaj omogućuje djeci, čiji su roditelji ili netko od članova obitelji oboljeli od multiple skleroze (MS), da likovno izraze snove za svoju obitelj. Crtež koji pobijedi biti će tiskan na majicama koje će se prodavati u cijelom svijetu, a sav prihod će biti namijenjen udrugama multiple skleroze iz cijelog svijeta, uključujući i Savez Društava Multiple Skleroze Hrvatske.

Umjetnički natječaj "Snovi za moju obitelj" bio je otvoren za djecu i mlade do 17 godina starosti, čiji roditelji ili netko od članova obitelji boluje od multiple skleroze. Natječaj je zaključen  20. rujna 2010., a proglašenje najboljeg crteža izvršeno je danas, povodom Nacionalnog dana multiple skleroze.

Predstava "Scenom do slike različitosti"

U 13 osnovnih škola Grada Zagreba i okolice izvodile su se scenske predstave prema tekstu slikovnice: "Vodič za razumijevanje multiple skleroze za djecu i roditelje". Nakon radionica grupa od 10-ero djece bi izvela predstavu vršnjačkoj skupini iz svoje škole, roditeljima i nastavnicima, a želja akcije je bila podizanje razine informiranosti djece i roditelja o bolesti te razumijevanje promjene ponašanja i stanja osoba s multiplom sklerozom i invaliditetom općenito. Program se provodio u Partnerstvu s udrugom "Suncokret – Oljin" iz Zagreba, a financiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja I športa. 

Akcija "Let za multiplu sklerozu"

Nacionalni dan multiple skleroze obilježio se i međunarodnom akcijom “Fly for MS” kojom su tri mlada entuzijasta-pilota krenula na dvomjesečni let u 30 zemalja, među kojima je i Hrvatska, kako bi promovirali multiplu sklerozu i ukazali na sve probleme vezane uz tu bolest. Oni su na Nacionalni dan multiple skleroze u Hrvatskoj omogućili osobama s multiplom sklerozom panoramski let iznad Zagreba.

Izvor:
SDMSH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.