Protiv MRSA-e linezolidom?


Protiv MRSA-e linezolidom?

Rezultati međunarodne studije liječenja bolesnika s bolničkom pneumonijom uzrokovanom smrtonosnom bakterijom Meticilin rezistentnim Staphylococcus aureusom (MRSA) pokazali su da je antibiotik linezolid postigao statistički značajno veći klinički uspjeh u odnosu na vankomicin.

Istraživači iz 156 centara diljem svijeta u studiju su uključili 1.225 bolesnika, od kojih je u njih 448 dokazana bolnička pneumonija uzrokovana MRSA-om. Sveukupno su rezultati 339 liječenih bolesnika uključeni u primarnu analizu. Stopa kliničkog uspjeha na kraju studije iznosila je 57,6 posto (95/165) za bolesnike liječene linezolidom u odnosu na 46,6 posto (81/174) za bolesnike liječene vakomicinom, što predstavlja statistički značajno veći klinički uspjeh. 

"Bolničke su pneumonije značajni uzrok pobola, a kada ih uzrokuje MRSA smanjuju se mogućnosti liječenja, budući da je mali broj antibiotika učinkovit u liječenju ove otporne bakterije" izjavio je jedan od sudionika u studiji dr. Jean Chastre, iz bolnice Pitié-Salpêtrière u Parizu te dodao da ovi rezultati koji upućuju na veću stopu izlječenja linezolidom u usporedbi s vankomicinom, predstavljaju važan podatak liječnicima koji se bave liječenjem tih bolesnika."

Inače u SAD-u se godišnje bilježi 1,7 milijuna bolničkih infekcija od kojih je oko 16 posto uzrokovano bakterijama otpornim na uobičajene antibiotike uključujući i Meticilin rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA).

Izvor:
Medical News Today

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.