Provođenje previše vremena pred malim ekranima može povećati rizik od poremećaja pozornosti


Provođenje previše vremena pred malim ekranima može povećati rizik od poremećaja pozornosti

Rezultati američkog istraživanja provedenog na 1.323 djece školske dobi i 210 studenata pokazalo je da su djeca i mlade odrasle osobe koje često gledaju televiziju ili igraju video igre izložena dva puta većem riziku za razvoj poremećaja pozornosti.

Djeca koja su pred malim ekranima provodila više od dva sata dnevno, limit koji je preporučila American Academy of Pediatrics, imala su 67 posto veće izglede da će imati problema s pozornošću.

Isto tako pokazalo se da je provođenje previše vremena pred malim ekranima povezano i s povećanom agresijom.

Poremećaji pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) obuhvaćaju ponašanja u kojem dominira nepažnja i/ili hiperaktivnost, javljaju se prije sedme godine života i u najvećem dijelu ostaju karakteristika ponašanja čitav život sa razlikama u kliničkoj slici u zavisnosti od dobi.

Osnovne karakteristike ponašanja su neslušanje, nepažnja, neorganiziranost, nedovršavanje započetih aktivnosti uz izrazitu ometenost vanjskim podražajima. Nemir se manifestira u svim situacijama te je takvim osobama onemogućena aktivnost koja zahtjeva mir, tišinu, strukturiranost.

Djeca ometaju okolinu, nemaju trajnih prijatelja i često su izložena neadekvatnim postupcima okoline te postaju žrtve različitih oblika nasilja. Poremećaj je trajni ometajući faktor u socijalno, akademskom i radnom funkcioniranju.

Tijekom razvoja velik broj djece sa ADHD poremećajem razvije dodatne probleme kao što su teškoće u odnosima, nisko samopouzdanje što je jedan od bitnih moderatora kasnije uspješnosti u akademskom i socijalnom napredovanju.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.