Pruža li nošenje kirurške maske zaštitu od Wuhan Coronavirusa?


Pruža li nošenje kirurške maske zaštitu od Wuhan Coronavirusa?

Prema mišljenju stručnjaka, važno je nositi kiruršku (zaštitnu) masku ako ste bolesni ili ako imate kašalj i vrućicu ili mislite da imate gripu ili drugu respiratornu infekciju. Naime, to je bitno kako se vaša bolest ne bi proširila na druge osobe. No, ako ste zdravi, činjenica je da vas nošenje kirurške maske neće nužno zaštititi od Wuhan Coronavirusa (novi Coronavirus (2019-nCoV)). Dakle, općenito, preporuka je, da ako ste bolesni, nosite kiruršku (zaštitnu) masku, no ako niste, ne morate.

No, postoji jedna iznimka, osobama koje su imunokompromitirane poput osoba na kemoterapiji, preporuča se nošenje kirurške (zaštitne) maske.

Kako Wuhan Coronavirus može utjecati na osjetljivije populacije?

Iskustvo s drugim koronavirusima poput SARS-CoV-a i MERS-CoV-a, ukazuje da postoji povećan rizik od smrtnosti za trudnice, te rizik od štetnih ishoda u trudnoći ili za novorođenčad. Na primjer, trudnica koja ima 21 godinu ima rizik da će imati teški obilk gripe ili da umrijeti od gripe, jedanko visok kao da ima 65 godina.

Koliko je osoba umrlo od infekcije Wuhan Coronavirusom te koliko ima zaraženih?

Infekcija Wuhan Coronavirusom uzrokovala je smrt 492 osobe, i to 490 u Kini, 1 u Hong Kongu i 1 na Filipinima. Trenutno diljem svijeta ima 24.505 potvrđenih slučajeva, a njih 24.292 je zabilježeno u Kini.

Povezano s viješću:

Izvor:
University of Georgia, Guardian

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.