Psorijaza povećava rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte


Psorijaza povećava rizik od razvoja aneurizme trbušne aorte

Rezultati istraživanja provedenog u Danskoj pokazali su da su oboljeli od psorijaze izloženi većem riziku od razvoja aneurizme trbušne aorte. Jednako tako, pokazalo se da što neki pacijent ima teži oblik psorijaze, to je vjerojatnije da će imati aneurizmu trbušne aorte. Smatra se da ova dva stanja dijele iste upalne procese. Također, od ranije je poznato da su oboljeli od psorijaze izloženi većem riziku od kardiovaskularne bolesti.

U psorijatičara s blagim oblikom psorijaze, rizik od nastanak aneurizme trbušne aorte je 20 posto veći nego u osobe bez psorijaze, dok je u psorijatičara s teškim oblikom psorijaze taj rizik 67 posto veći.

Inače, psorijaza je kronična multisistemska upalna bolest kože koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto - bijelim ljuskama. Naime psorijaza uzrokuje brzi rast stanica na površini kože pa se stvaraju debele, srebrnaste ljuskice i suhe, crvene mrlje koje svrbe i koje su ponekad i bolne.

Što se pak tiče aneurizme trbušne aorte, ona čini tri četvrtine svih aneurizmi aorte, a njena učestalost se povećava s godinama starenja, pa se tako u dobi od 65 i više godina ona javlja u 2 posto ljudi. Njena učestalost je tri puta veća u muškaraca, a pušenje je najveći čimbenik rizika za aneurizmu trbušne aorte. U čimbenike rizika se također ubrajaju i povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, pretilost i emfizem.

Većina aneurizmi trbušne aorte su asimptomatske. Kada simptomi nastupe oni ne moraju biti specifični. Rupturirane aneurizme trbušne aorte zahtjevaju hitnu operaciju. Bez liječenja smrtnost je gotovo 100 posto.

Izgleda da bi se psorijaza mogla uvrstiti u neovisne čimbenike rizika za aneurizmu trbušne aorte.

Izvor:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.