Pušenje povećava rizik za rak jednjaka u bolesnika s Barrettovim jednjakom


Pušenje povećava rizik za rak jednjaka u bolesnika s Barrettovim jednjakom

Studija provedena na više od 3.000 bolesnika s Barrettovim jednjakom pokazala je da su pušači koji imaju Barrettov jednjak izloženi dva puta većem riziku od raka jednjaka nego nepušači s istim stanjem.

Jednako tako pušači imaju i dva puta veći rizik od razvoja prekanceroznih stanica.

Barrettov jednjak nastaje kao rezultat  kronične gastorezofagealne refluksne bolesti (GERB). U Barrettovom jednjaku metaplastična, kolumnarna, žljezdana sluznica nalik crijevnoj, nadomješta stratificirani skvamozni epitel distalnog jednjaka tijekom faze zaliječenja akutnog ezofagitisa.

Ova studija pokazala je da je pušenje duhana najveći čimbenik rizika za razvoj i napredovanje raka jednjaka. Suprotno uvriježenom mišljenju, pokazalo se da konzumiranje alkohola nije povećalo rizik za rak jednjaka u bolesnika s Barrettovim jednjakom.

Također treba istaknuti da je pušenje, bez obzira na broj popušenih cigareta na dan, značajno povezano s rizikom od raka jednjaka. Stoga samo smanjenje broja popušenih cigareta neće biti dovoljno za smanjenje rizika od raka jednjaka u bolesnika s Barrettovim jednjakom, nego će se oboljeli morat uključit u program za prekidanje pušenja.

Inače u proteklih nekoliko godina došlo je do povećanja učestalosti raka jednjaka u razvijenim zemljama.

Izvor:
Gastroenterology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.