Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od prirođenih anomalija


Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od prirođenih anomalija

Rezultati britanskog istraživanju ukazuju da žene koje puše tijekom trudnoće moraju biti svjesne činjenice da time povećavaju rizik od razvoja prirođenih anomalija kod svojeg djeteta. 

Tako se pokazalo da je rizik od rođenja djeteta, kojem će nedostajat ili će biti deformirana noga, 26 posto veći za žene koje puše tijekom trudnoće. Dok je rizik od rođenja djeteta s rascjepom usne ili nepca 28 posto veći.

Žene koje puše tijekom trudnoće moraju biti svjesne da kod svojeg djeteta povećavaju rizik od sljedećih prirođenih anomalija: probavnog sustava (za 27 posto), oka (za 25 posto) te glave (za 33 posto).

Najveći porast rizika, 50 posto, zamjećen je za prirođenu anomaliju probavnog sustava znanu kao gastroshiza. Gastroshiza je ispadanje trbušnih organa kroz defekt trbušne stijenke, obično s desne strane hvatišta pupkovine.

Znanstvenici također upozoravaju na uvriježeno mišljenje kod nekih žena da ukoliko puše tijekom trudnoće dijete će biti manje, a samim tim i porod lakši. Što je vrlo opasno, jer pušenje povećava rizik od prirođenih anomalija koje su doživotne i nepovratne.

Inače od ranije je poznato da pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja i niske porođajne težine djeteta.

Izvor:
BBC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.