Pušenje trave štetnije za pluća od cigareta


Pušenje trave štetnije za pluća od cigareta

Iako legalizacija kanabisa (marihuane) u nekim državama može poslati poruku da je trava bezopasna, to nije nužno tako, prema novoj studiji oštećenje pluća češće je kod pušača marihuane nego kod pušača duhana.

Otprilike 75% pušača trave imalo je emfizem u usporedbi sa 67% pušača koji puše samo duhan i 5% nepušača.

Glavni tip emfizema koji se nalazi kod pušača marihuane bio je paraseptalni emfizem, koji oštećuje sićušne kanale koji povezuju zračne vrećice u plućima. Pušači marihuane također su imali više upala dišnih puteva.

Jednako tako, valja spomenuti, da su neki muškarci koji su pušili travu imali iznenađujuću nuspojavu: 38% ih je imalo povećano tkivo dojke. 

Znanstvenici nisu pronašli razliku u nakupljanju kalcija u glavnim arterijama srca između dvije skupine pušača. No, nalaze na plućima nazvali su zabrinjavajućima.

Kod emfizema, toksini taloženi u malim zračnim vrećicama pluća koji su odgovorni za izmjenu kisika i ugljičnog dioksida uzrokuju oštećenja i stvaraju nepovratne rupe. Normalno plućno tkivo se više nikad ne može povratiti što u biti narušava funkciju izmjene plinova. Pacijenti u početku možda neće imati nikakve simptome, ali s vremenom, kako emfizem napreduje, pacijenti će početi imati simptome poput kašalja, hripanja i otežanog disanja.

Izvor:
Radiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.