Rad u noćnoj smjeni i nezdrave životne navike povećavaju rizik od dijabetesa


Rad u noćnoj smjeni i nezdrave životne navike povećavaju rizik od dijabetesa

Rotirajući posao u noćnoj smjeni, u kombinaciji s nezdravim životnim navikama, značajno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija. Smatra se da se većina slučajeva dijabetesa tipa 2 može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika.

Inače, neke prethodne studije su također pokazale da pušenje, loša prehrana, tjelesna neaktivnost i prekomjerna tjelesna težina/pretilost, povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2. Jednako tako, i rad u noćnim smjenama je već ranije povezivan s većim rizikom od dijabetesa.

Prema mišljenju stručnjaka, izuzetno je bitno da radnici koji rade u noćnim smjenama usvoje zdrave životne navike, kako bi smanjili svoj rizk od dijabetesa tipa 2.

Ustanovilo se da se za svakih pet godina rada u rotirajućim noćnim smjenama rizik od dijabetesa tipa 2 povećava za 31 posto. Dok nezdrave životne navike povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 2,3 puta.

Smatra se da je povećani rizik od dijabetesa tipa 2 kod radnika koji rade u noćnim smjenama i imaju nezdrave životne navike, posljedica narušenog sna i poremećenog ritma tjelesnog sata koji negativno utječu na hormone, metaboličke puteve i ravnotežu bakterija u crijevima.

Izvor:
BMJ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.