Radioterapija može uzrokovati upalu crijeva niskog stupnja kod osoba koje su preživjele rak


Radioterapija može uzrokovati upalu crijeva niskog stupnja kod osoba koje su preživjele rak

Izgleda da pacijenti koji su bili podvrgnuti radioterapiji zdjelice mogu živjeti s kroničnom upalom niskog stupnja donjeg crijeva 20 godina nakon liječenja, ukazuje nova studija.

Radioterapija je često neophodna za izlječenje ili usporavanje raka. Iako današnje radioterapije imaju visoku razinu preciznosti, zdravo tkivo unutar i oko polja zračenja još uvijek je zahvaćeno, a ova studija naglašava dosad nepoznatu nuspojavu radioterapije na donjem dijelu trbuha.

Sluznica debelog crijeva normalno je zaštićena od kontakta s bakterijama u izmetu tankom barijerom od sluzi. U ovoj studiji, pokazalo se da radioterapija u području zdjelice utječe na ovaj tanki sloj sluzi, omogućujući bakterijama da dođu u kontakt sa stanicama na površini crijeva. To bi mogao biti razlog za upalu niskog stupnja koju su znanstvenici pronašli u crijevima koja su prije nekoliko godina bila izložena radioterapiji.

Sljedeći korak za istraživače uključivat će otkrivanje uzrokuje li ova upala niskog stupnja nakon radioterapije neke od crijevnih simptoma koji se često viđaju u ovih osoba koje su preživjele rak i, ako jesu, koji su simptomi posljedica upale. Inače, već se provode istraživanja kako bi se pronašli načini za jačanje otpornosti crijeva na radioterapiju, kako bi se dugotrajni simptomi koji utječu na kvalitetu života mogli ublažiti ili čak u potpunosti spriječiti.

Izvor:
eBioMedicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.