Rak grla povezan s HPV-om u porastu kod muškaraca


Rak grla povezan s HPV-om u porastu kod muškaraca

Poznato je da humani papilomavirus (HPV) uzrokuje većinu orofaringealnih karcinoma u SAD-u, a najnoviji podaci ukazuju da je njegova učestalost u porastu i to posebice kod muškaraca. Naime, pokazalo se da su muškarci u odnosu na žene izloženi dvostruko većem riziku od razvoja orofaringealnog karcinoma povezanog s HPV-om.

Jednako tako, muškarci ne samo da imaju veću vjerojatnost od žena da će imati oralnu HPV infekciju, nego jednom kada se zaraze, imaju 37 posto manju vjerojatnost u odnosu na žene da će se riješti oralne HPV infekcije.

Oralni seks je glavni čimbenik rizika za oralnu HPV infekciju, a učestalost primjene oralnog seksa je veća u mlađih generacija. Također, treba istaknuti da su mlađe osobe sklonije da imaju više partnera.

Zanimljivo je da se rizik od HPV infekcije znatno povećava s brojem partnera za oralni seks kod muškaraca, ali ne i kod žena. Smatra se da bi za navedeni paradoks mogla biti odgovorna činjenica da žene prvo dolaze u doticaj s HPV-om vaginalnim putem, što povećava njihov imunosni odgovor koji sprječava oralnu HPV infekciju.

Inače, orofaringealni karcinom pločastih stanica je uglavnom uzrokovan humanim papilomavirusom tip 16 (HPV-16). Njegova prisutnost u usnoj šupljini povezana je s 22 puta većim rizikom od razvoja orofaringealnog karcinoma.

Izvor:
Journal of Infectious Diseases

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.