Rana menarha povezana s rizikom od kardiovaskularne bolesti


Rana menarha povezana s rizikom od kardiovaskularne bolesti

Američko istraživanje provedeno na 1.638 žena pokazalo je da je dob prve menstruacije (menarhe) povezana s pretilošću, većim opsegom struka i većim indeksom tjelesne mase (ITM) u odrasloj životnoj dobi.

Naime, pokazalo se da je rani početak menarhe povezan s ukupnom gojaznošću, za razliku od pariteta (broja poroda) i dobi menopauze. Inače, žene u postmenopauzi su također imale povišenu ukupnu pretilost, no ponajviše zbog starosti, a ne menopauzalnog statusa.

Poznato je da je povećanje tjelesne težine/pretilost čimbenik rizika za kardiovaskularnu bolest, koja je vodeći uzrok smrti u žena. Kardiovaskularna bolest se obično u žena razvija kao klinička bolest puno kasnije nego kod muškaraca. No ipak, i žene mlađe od 65 godina, koje u obitelji imaju povijest srčane bolesti, trebaju posebno obratiti pažnju na čimbenike rizika za srčanu bolest.

Nekoliko jednostavnih promjena načina života mogu smanjiti rizik od srčane bolesti - svakodnevna tjelovježba u trajanju od 30 do 60 minuta, održavanje zdrave tjelesne težine, prestanak pušenja te zdrava prehrana.

Neka prethodna istraživanja povezivala su rani početak menstruacije s problemima u ponašanju u tinejdžerskoj dobi, što kasnije u životu može žene izložiti većem riziku od kardiometaboličkih bolesti i raka, posebica raka dojke.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.