Raniji početak vaskularne bolesti može uzrokovati impotenciju kod muškaraca


Raniji početak vaskularne bolesti može uzrokovati impotenciju kod muškaraca

Istraživanje koje je više od devet godina pratilo više od 1.800 muškaraca bez srčane bolesti, pokazalo je da raniji razvoj vaskularne bolesti može doprinijeti razvoju erekcijske disfunkcije u muškaraca. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju tvrdnju da je erekcijska disfunkcija ogledalo ne samo kardiovaskularnog zdravlja nego i cjelokupnog zdravlja muškaraca.

Naime, pokazalo se da su muškarci koji imaju veće količine aterosklerotskih plakova u arterijama srca izloženi većem riziku od kasnijeg razvoja erekcijske disfunkcije nego muškarci koji nemaju takve plakove. Isto vrijedi i za stvaranje aterosklerotskih plakova u arterijama vrata.

Sveukupno gledajući pokazalo se da muškarci koji imaju veću razinu aterosklerotskih plakova i otvrdnuća arterije, imaju 53 posto veći rizik od kasnijeg razvoja erekcijske disfunkcije.

Smatra se da muškarci koji su izloženi većem riziku od vaskularne bolesti i erekcijske disfunkcije trebaju prakticirati zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, te izbjegavati pušenje.

Izvor:
American Heart Association PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.