Ratni veterani s PTSP-om izloženi većem riziku od srčane bolesti


Ratni veterani s PTSP-om izloženi većem riziku od srčane bolesti

Istraživanje provedeno u SAD-u na 286.194 ratna veterana prosječne životne dobi od 63 godine pokazalo je da su veterani koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) izloženi većem riziku od razvoja srčane bolesti.

Po prvi puta znanstvenici su povezali posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) s težim oblikom ateroskleroze, a poznato je da je ateroskleroza značajan čimbenik rizika za srčanu bolest.

Pretpostavlja se da PTSP može dovesti do težih oblika ateroskleroze zbog otpuštanja različitih hormona stresa (adrenalin, noradrenalin, kortizol) kod oboljelih.

Stoga se znanstvenici nadaju da će ovi i drugi, slični rezultati, potaknuti liječnike, posebice liječnike primarne zdravstvene zaštite, da više pažnje posvete bolesnicima s PTSP-om.

Kod posttraumatskog stresnog poremećaja javljaju se ponavljajuća intruzivna sjećanja na traumatski događaj, ponovno se proživljava traumatski događaj u budnom stanju ili snovima, a često je izbjegavanje događaja koji podsjećaju na preživjelu traumu. Dolazi do jake vegetativne stigmatiziranosti, gubitka samopouzdanja, povlačenja iz društva, nesanice, a izrazito je snižen prag na frustracije. Čest je razvoj alkoholizma, depresije i suicidalnosti, ali i niza somatskih bolesti.

Izvor:
American Heart Association annual meeting PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.