Razina pretilosti različito utječe na učestalost dijabetesa, hipertenzije i dislipidemije kod muškaraca i žena


Razina pretilosti različito utječe na učestalost dijabetesa, hipertenzije i dislipidemije kod muškaraca i žena

Pretilost je i dalje sve češća u svijetu, unatoč zdravstvenim rizicima i povećanom mortalitetu uzrokovanom bolestima i stanjima koja je prate (komorbiditeti). Iako su komorbiditeti pretilosti, kao što je dijabetes, dobro poznati, nedostaju detaljna istraživanja odnosa između stupnja pretilosti i pojave ovih bolesti.

Nova studija provedena u Japanu otkrila je kako razina pretilosti različito utječe na prevalenciju tri najčešća komorbiditeta (dijabetes, hipertenzija i dislipidemija) kod muškaraca i žena. Analiza podataka približno 11.000 65-godišnjih Japanaca iz grada Kobe pokazala je da povećana pretilost povećava rizik od sve tri bolesti kod muškaraca. Međutim, kod žena je povećana pretilost značajno povećala rizik od dijabetesa i hipertenzije, no samo je neznatno povećala rizik od dislipidemije.

Jednako tako, rezultati su pokazali da je gubitak težine učinkovit u smanjenju dijabetesa, hipertenzije i dislipidemije kod muškaraca te dijabetesa i hipertenzije kod žena. Međutim, samo smanjenje tjelesne težine nije dovoljno za smanjenje dislipidemije kod žena.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.