Razvijen test pomoću kojeg se može predvidjeti razvoj preeklampsije


Razvijen test pomoću kojeg se može predvidjeti razvoj preeklampsije

Pomoću novog testa moći će se predvidjeti koja će trudnica razviti preeklampsiju, opasnu komplikaciju u trudnoći, prije nego što se pojave prvi simptomi preeklampsije. Naime međunarodni tim stručnjaka otkrio je 45 različitih spojeva povezanih s metabolizmom koji su bili različiti u žena koje su razvile preeklampsiju.

Stručnjaci su identificirali 40 organskih molekula čije su razine bile znatno povišene i 5 čije su razine u plazmi bile snižene između 14 i 16 tjedna gestacije.

Kasnije su suzili popis spojeva na 14 šećera, masti i aminokiselina koje su bile različite u žena koje su razvile preeklampsiju

Trenutno ne postoji test koji može predvidjeti koja će žena razviti preeklampsiju, stanje koje je obilježeno naglim porastom krvnog tlaka nakon 20. tjedna trudnoće i nakupljanjem proteina u mokraći.

Većina žena s preeklampsijom rodi zdravo dijete, no preeklampsija se može razviti u po život opasno stanje, eklampsiju, što može uzrokovati napadaje ili komu.

Preeklampsija također može usporiti rast fetusa i povećati rizik od prijevremenog poroda te abrupcije posteljice kod koje može doći teških krvarenja koja mogu biti za majku i dijete  po život opasna.

Preeklampsija se javlja u oko 2 do 3 posto trudnoća, a  odgovorna je i za 15 posto prijevremenih poroda u SAD-u.

Inače žene koje su tijekom trudnoće razvile preeklampsiju izložene su većem riziku od razvoja hipertenzije, srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

U nerazvijenim zemljama svake godine od preeklampsije umre oko 75.000 žena.

Izvor:
Reuters

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.