Redovito vježbanje poboljšava funkciju krvnih žila u bolesnika s autoimunim reumatskim bolestima


Redovito vježbanje poboljšava funkciju krvnih žila u bolesnika s autoimunim reumatskim bolestima

Rizik od razvoja ateroskleroze veći je u osoba s autoimunim reumatskim bolestima poput reumatoidnog artritisa, lupusa i spondiloartritisa nego kod opće populacije. Kao rezultat toga, u njih je veći i rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih poremećaja. No, dobra je vijest, da redovita tjelovježba pomaže protiv vaskularne disfunkcije kod ovih pacijenata.

Naime, analiza deset studija pokazala je da vježbanje poboljšava funkciju endotela malih i velikih krvnih žila u klinički značajnoj mjeri. Stoga se smatra, da se vježbanje može smatrati lijekom za ove pacijente.

Autoimune reumatske bolesti, rezultat su neravnoteže u imunološkom sustavu koja dovodi do stvaranja antitijela protiv vlastitog organizma, posebno zglobova, mišića, ligamenata i tetiva. Iako ne postoji konačni lijek za ove bolesti, one se mogu kontrolirati liječenjem protuupalnim lijekovima, imunosupresivima i biološkim lijekovima.

No, liječenje ne sprečava oboljele od spomenutih bolesti da razviju određene popratne bolesti, a kardiovaskularne bolesti najviše zabrinjavaju. Naime, rizik od srčanog udara dvostruko je veći za ljude s reumatoidnim artritisom nego za zdrave ljude. Za ljude s lupusom ili psorijatičnim artritisom učestalost ishemijskih događaja - srčani udar, angina pektoris i moždani udar - veća je između dva i pet puta. 

Također, valja spomenuti, da se ateroskleroza brzo razvija u ovih bolesnika zbog kronične upale povezane s reumatskom bolešću i kontinuirane primjene protuupalnih lijekova, a promjene u krvožilnoj funkciji, posebno u funkciji endotela, smatraju se početnim markerima ateroskleroze.

Izvor:
Rheumatology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.