Rendgensko snimanje zuba povezano s rizikom od razvoja meningioma


Rendgensko snimanje zuba povezano s rizikom od razvoja meningioma

Američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje češće rendgenski snimaju zube izložene većem riziku od razvoja meningioma, benignog tumora moždanih ovojnica, koji može komprimirati susjedno moždano tkivo. 

Meningiomi, posebice oni promjera manjeg od 2 cm, spadaju među najčešće intrakranijalne tumore. Meningiomi su jedini tumori mozga koji su češći u žena. Imaju tendenciju javljanja između 40. i 60. godine života, ali se mogu javiti i u djetinjstvu. Simptomi ovise o sijelu tumora.

Rezultati istraživanja ukazuju da bi bolesnici trebali biti upozoreni od strane stomatologa o mogućim štetnim posljedicama rendgenskog zračenja te bi morali biti svjesni preporuka koje su vezane uz primjenu rendgenskog snimanja u stomataologiji.

Naime Američko stomatološko udruženje preporučuje rendgensko snimanje zubi odraslih osoba jednom u 2 do 3 godine, a djece, jednom u 1 do 2 godine.

Svakako treba istaknuti da je ovo istraživanje bilo opservacijsko, što znači da samo može ukazati na vezu između dviju varijabli, no ne može dokazati uzročno-posljedični učinak.

Izvor:
Cancer 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.