Rijetki tumori puno češći nego što se misli


Rijetki tumori puno češći nego što se misli

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka udruge bolesnika posvetile su rijetkim tumorima, prvenstveno zato što se osobe koje od njih obolijevaju ne mogu obratiti udrugama pacijenata sa sličnom bolešću za podršku i sve informacije o svojoj bolesti mogu dobiti samo unutar sustava zdravstva.

U Europskoj uniji (EU) u godinu dana od rijetkih tumora oboli oko 4.3 milijuna osoba, a procjenjuje se da se godišnje otkrije više od 500.000 novih slučajeva. Oko 22 posto svih zloćudnih bolesti su upravo rijetki tumori, a u Hrvatskoj se u godinu dana otkrije 4.715 novih slučajeva s rijetkim zloćudnim tumorima.

Petogodišnje preživljenje bolesnika s nekom od dijagnoza rijetkih tumora daleko je lošije u odnosu prema preživljenju čestih tumora. Kod odraslih osoba s rijetkim tumorima dokazano je da je petogodišnje preživljenje oboljelih od rijetkih tumora 47%, a od čestih vrsta tumora 65%, rekla je doc. dr. sc. Sanja Pleština iz KBC-a Zagreb, Klinika za plućne bolesti Jordanovac , voditeljica Odjela za rijetke tumore.

"Lošiji rezultati u liječenju rijetkih tumora su rezultat kasnog postavljanja točne dijagnoze, manje dostupnosti iskusnih kliničkih centara i odgovarajućih terapija, a zbog malog broja bolesnika manje je kliničkih studija i manji je interes za razvoj novih terapijskih opcija", istaknula je doc. dr. sc. Pleština.

Također, valja istaknuti važnost genskog testiranje tj. precizne medicina u onkologiji što je noviji pristup u liječenju onkoloških bolesnika, a kojemu je cilj povezati nova znanja vezana za patogenezu tumora uz vrlo preciznu ciljanu terapiju. Danas znamo da većina ili gotovo svi tumori nastaju kao posljedica ili promjena u samim genima ili promjena u regulaciji njihove funkcije.

Prof. dr. sc. Snježana Tomić iz Kliničkog zavoda za patologiju i sudsku medicinu KBC-a Split rekla je "Genomsko profiliranje tumora može bolesniku pružiti opcije liječenja koje potencijalno mogu rezultirati boljim ishodom bolesti, a čak i kod bolesnika kod kojih nisu pronađene promjene gena ili za pronađene promjene još nema klinički relevantne terapije (dostupne ili u ispitivanju) činjenica da znaju da su učinili apsolutno sve u potrazi za adekvatnom ciljanom terapijom može biti umirujuća".

Izvor:
KUZ

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.