Rizik od rođenja mrtvog djeteta veći kod žena izloženih pasivnom pušenju


Rizik od rođenja mrtvog djeteta veći kod žena izloženih pasivnom pušenju

Rezultati kanadskog istraživanja provedenog na gotovo 12.000 žena pokazali su da su trudnice koje žive ili rade s pušačima izložene nešto većem riziku da će roditi mrtvo dijete. 

Jednako tako pokazalo se da su djeca majki koje su tijekom trudnoće bile pasivni pušači imala nižu porođajnu težinu te manji opseg glave.

Inače poznato je da dim cigarete sadrži brojne štetne kemijske spojeve u većim koncentracijama od dima koji se udiše kroz filter cigarete. Ti kemijski spojevi mogu biti pogubni za fetus na različite načine, npr. mogu ograničiti protok krvi ili oštetiti posteljicu.

Stopa mrtvorođene djece kod ispitanica u istraživanju bila je 0,83 posto za žene koje su bile pasivni pušači, a za žene koje nisu bile izložene dimu cigareta ona je iznosila 0,37 posto.

Kada se u obzir uzme i dob žene, konzumiranje alkohola i droga, tada je rizik od rođenja mrtvog djeteta kod pasivnih pušača 3 puta veći.

Najčešći uzroci mrtvorođenja su komplikacije tijekom poroda, infekcije tijekom trudnoće, zdravstveni problemi poput hipertenzije ili dijabetesa, nedostatan rast fetusa te malformacije fetusa.

Izvor:
BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynecology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.