Rizik od srčanog udara veći nakon respiratornih infekcija


Rizik od srčanog udara veći nakon respiratornih infekcija

Prema rezultatima studije provedene u Australiji, izgleda da se rizik od srčanog udara oštro povećava nakon infekcije dišnih puteva, no valja istaknuti da je apsolutni riizk i dalje nizak. Naime, pokazalo se da je rizik od srčanog udara nakon respiratorne infekcije 17 puta veći.

Ukoliko se radi o blažim respiratornim infekcijama gornjeg respiratornog trakta kao što su prehlada, upala grla, peludna groznica i infekcija sinusa, tada je povećanje rizika od srčanog udara manje, no još uvijek visoko, oko 13 puta veće.

Iako su infekcije gornjeg respiratornog sustava manje ozbiljne, one su daleko češće od infekcija donjeg respiratornog trakta, stoga je važno razumjeti njihov odnos s rizikom od srčanog udara, ističu stručnjaci.

Mogući razlozi zbog kojih infekcije dišnog sustava mogu izazvati srčani udar uključuju povećanu sklonost zgrušavanju krvi, upalu i toksine koji oštećuju krvne žile, te promjene u protoku krvi.

Iako je apsolutni rizik nizak, smatra se da ljudi moraju biti svjesni činjenice da respiratorna infekcija može dovesti do koronarnog događaja. Stoga se između ostalog preporučaju preventivne mjere poput cijepljenja protiv gripe i Streptococcusa pneumoniae.

Izvor:
Internal Medicine Journal

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.