Rižine mekinje i brašno mornaričkog graha mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva


Rižine mekinje i brašno mornaričkog graha mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Kontrolirane prehrambene intervencije usmjerene k povećanju prehrambenih vlakana u prehrani dodavanjem rižinih mekinja i brašna mornaričkog graha, mogu utjecati na promjenu crijevne mikrobiote, što u konačnici može smanjiti rizik od kolorektalnog karcinoma, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo 29 pacijenata koji su preživjeli kolorektalni karcinom.

Inače, rižine mekinje i mornarički grah su primjeri namirnica koje su bogate prehrambenim vlaknima i važnim fitokemikalijama koje mogu inhibirati karcinogenezu kolona.

Pacijenti koji su sudjelovali u istraživanju su tijekom 4 tjedna svaki dan konzumirali 30 grama rižinih mekinja i 35 grama brašna mornaričkog graha.

Nakon četiri tjedna uočeno je povećanje prehrambenih vlakana, željeza, cinka, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i alfa-tokoferola.

Također je došlo do porasta nekoliko vrsta crijevnih bakterija koje se moglo zapaziti u stolici sudionika istraživanja - Methanobrevibacter, Paraprevotella, Ruminococcus i Bifidobacterium spec..

Svakako valja istaknuti da je nakon četiri tjedna ovog specijalnog režima prehrane uočeno i smanjenje rasta stanica kolorektalnog karcinoma.

Izvor:
American Association for Cancer Research (AACR) 2017 Annual Meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.