S omegama do boljeg sna djece


S omegama do boljeg sna djece

Poznato je kako su omega-3 masne kiseline važne za normalnu funkciju vida i mozga djece te se njihov unos u obliku dodatka prehrani preporuča za bolje učenje, pamćenje i koncentraciju. No, blagotvoran učinak tih vrijednih kiselina tu ne staje. Naime, istraživanje znanstvenika s University of Oxford pokazalo je kako omega-3 masne kiseline mogu poboljšati i kvalitetu sna kod djece.

U randomiziranom, dvostruko slijepom, kontroliranom istraživanju sudjelovala su 362 ispitanika, a radi se o osnovnoškolcima koji nisu imala problema sa spavanjem, ali su imali poteškoća sa čitanjem.

Istraživanje se sastojalo od dvije faze. Na početku prve faze istraživanja roditelji su ispunili anketu o navikama spavanja djece. Analiza ankete pokazala je kako je na početku istraživanja četvero od desetero djece imalo problema sa spavanjem. Za istraživanje odabrana su 43 djeteta s najviše problema sa spavanjem koji su nosili narukvicu za praćenje pokreta tijekom pet noći.

Rezultati prve faze istraživanja pokazali su kako djeca koja su unosila omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani imala gotovo 1 sat dulji san te su se rjeđe noću budila u usporedbi s djecom koja su dobivala placebo u obliku kukuruznog ili sojinog ulja.

U drugoj fazi istraživanja svim ispitanicima izmjerena je razina omega-3 masnih kiselina u krvi te je rezultat uspoređen s navikama spavanja. Analiza je pokazala kako je čak 40 posto djece imalo probleme sa spavanjem poput pružanja otpora i nevoljkosti odlaženja na spavanje, tjeskobe oko odlazaka na spavanje i stalnog buđenja i ustajanja iz kreveta tijekom noći.

Rezultati su pokazali kako su djeca s višom razinom omega-3 masnih kiselina, poglavito DHA masne kiseline u krvi, imala manje problema sa spavanjem. Dodatno, bolji omjer između DHA i omega-6 masnih kiselina poput arahidonske masne kiseline također je povezan s boljom kvalitetom sna kod djece.

Istraživači su napomenuli kako rezultati ovog istraživanja ne iznenađuju s obzirom da su ranija istraživanja pokazala kako niža razina DHA masne kiseline znači i niži melatonin - hormon povezan sa spavanjem. No, ono što je iznenadilo znanstvenike je alarmantno niska razina omega-3 masnih kiselina kod istraživane djece.

Obzirom da djeca nisu veliki ljubitelji ribe, potrebu za omegama djeca mogu zadovoljiti iz dodatka prehrani Vitosi - mekih pastila za žvakanje bez umjetnih bojila i dodanog šećera sjajnog okusa.

Vitosi-PR-1

Oglasna vijest

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.