SAD: U epidemiji gljivičnog meningitisa 19 mrtvih


SAD: U epidemiji gljivičnog meningitisa 19 mrtvih

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najmanje 19 osoba podleglo je epidemiji gljivičnog meningitisa uzrokovanog kontaminiranim steroidima. Epidemija se ne prestaje širiti, naime od pojave epdemije u rujnu, broj zabilježenih slučajeva porasao je s 14 na 247.

Gotovo 14.000 osoba u 23 savezne države SAD-a moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu gljivicom koja potječe iz tvrtke za pripremu lijekova New England Compounding Center (NECC), sa sjedištem u Massachusettsu. Tvrtka je povukla sve svoje proizvode i prekinula djelovanje.

Epiduralne injekcije steroida namijenjenje su liječenju boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima.

Tri osobe liječene s druga dva proizvoda NECC-a također su zaražene gljivičnim meningitisom, zbog čega američke zdravstvene vlasti moraju proširiti polje istraživanja eventualno oboljelih osoba.

Meningitis je upala moždanih ovojnica i kralježnične moždine.

Gljivični meningitis je rijetka bolest koja je obično rezultat širenja gljivica putem krvi do kralježnične moždine. Iako svatko može oboliti od gljivičnog meningitisa, osobe s oslabljenim imunosnim sustavom poput oboljelih od AIDS-a i raka, izložene su većem riziku.

Najčešći uzročnik gljivičnog meningitisa u osoba s oslabljenim imunosnim sustavom je Cryptococcus.

Gljivični meningitis nije zarazan, što znači da se ne prenosi s osobe na osobu.

Znakovi i simptomi gljivičnog meningitisa mogu uključivati vrućicu (groznicu), glavobolju, ukočenost vrata, mučinu, povraćanje, fotofobiju (osjetljivost na svjetlo) i promjenjeni mentalni status.

U slučaju sumnje na meningitis, uzorci krvi ili likvora šalju se na laboratorijsko ispitivanje. Otkrivanje uzroka meningitisa izuzetno je bitno zbog liječenja.

Za potvrdu gljivičnog meningitisa, potrebni su posebni laboratorijski testovi.

Izvor:
CDC

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.