Salbutamol se ipak ne bi trebao koristiti za liječenje ARDS-a


Salbutamol se ipak ne bi trebao koristiti za liječenje ARDS-a

Britansko istraživanje u koje je bilo uključeno 326 bolesnika s namjerom da se ispita učinkovitost primjene salbutamola kod bolesnika s akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) obustavljeno je nakon što se ustanovilo da primjena lijeka ne poboljšava stanje oboljelih nego ga čak i pogoršava. 

Naime stopa smrtnosti u skupini bolesnika koji su dobivali salbutamol bila je 47 posto viša nego u skupini bolesnika koja je dobivala placebo

Stoga se prema mišljenju znanstvenika rutinska primjena beta-2 agonista kod mehanički ventiliranih bolesnika s ARDS-om ne može preporučiti. 

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) je difuzno upalno oštećenje pluća, većinom prouzročeno sepsom, upalom pluća, traumom ili aspiracijom. Stanje je obilježeno hipokesmijom i difuznim infiltratima na radiogramu prsišta.

Vodeći simptom je dispneja, koju ponekad prate kašalj ili bol u grudima. Uvijek postoje tahipneja i tahikardija. Nerijetko se opaža uporaba pomoćne dišne muskulature, cijanotična ili marmorizirana koža te patološki fizikalni nalaz (hropci, krepitacije, fičuci).

Kod bolesnika s ARDS-om smrtnost je visoka (oko 40%), a raste s dobi i komorbiditetom. Preživjeli imaju znatno smanjenu kvalitetu života.

Izvor:
The Lancet

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.