Samokontrola krvnog tlaka pomaže u otkrivanju rizika od srčane bolesti


Samokontrola krvnog tlaka pomaže u otkrivanju rizika od srčane bolesti

Redovito jutarnje mjerenje krvnog tlaka kod kuće može više pomoći u otkrivanju rizika od srčane bolesti i moždanog udara nego sporadična provjera krvnog tlaka kod liječnika, ukazuje japansko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 21.000 pacijenata s hipertenzijom. Značajno većem riziku od srčane bolesti i moždanog udara izložene su osobe čiji jutarnji sistolički krvni tlak (gornji broj) kod kuće iznosi 145 mm Hg ili više.

Što se pak tiče mjerenja krvnog tlaka kod liječnika, većem riziku od moždanog udara su izložene osobe čiji sistolički krvni tlak iznosi 150 mm Hg ili više, a većem riziku od srčane bolesti osobe čiji sistolički krvni tlak iznosi 160 mm Hg ili više.

Inače, poznato je da je povišeni krvni tlak vodeći uzrok moždanog udara, srčanog udara, zatajivanja srca, zatajenja bubrega i prijevremene smrti.

Na visinu krvnog tlaka tijekom dana mogu utjecati brojni čimbenici, stoga jedno mjerenje krvnog tlaka tijekom kojeg je povišen krvni tlak nije razlog za uzbunu. Izuzetno je bitno da se krvni tlak mjeri u više navrata, kako bi se utvrdilo radi li se o sporadičnom povišenju krvnog tlaka ili je krvni tlak stalno povišen. Ukoliko je vaš krvni tlak stalno povišen svakako se javite vašem liječniku.

Također, treba istaknuti da što je jutarnji sistolički krvni tlak niži, to je rizik od gore navedenih bolesti manji. Poželjno je da je jutarnji sistolički krvni tlak niži od 125 mm Hg.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.